Izvoz poljoprivrednih proizvoda na tržište Irana

Bez autora
May 23 2024

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Aleksandar Martinović razgovarao je danas sa pomoćnikom ministra poljoprivrede Islamske Republike Iran Hamidom Rasuliem i ambasadorom Rašidom Hasanom Pur Baeiem o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Martinović je najpre izrazio najiskrenije saučešće Vladi i narodu Islamske Republike Iran zbog tragedije u kojoj su nastradali predsednik i ministar spoljnih poslova te zemlje.

Iran je tradicionalno prijateljska zemlja, koja je veoma uticajna u međunarodnim odnosima i podrška koju nam Islamska Republika Iran pruža u Generalnoj skupštini UN mnogo znači Srbiji i srpskom narodu, naglasio je ministar.

On je dodao da je saradnja dve zemlje intenzivna, te izrazio nadu da će biti dodatno unapređena u narednom periodu.

Martinović je upoznao delegaciju Islamske Republike Iran sa prioritetima Ministarstva u narednom periodu i mogućnostima sveobuhvatne saradnje u oblasti poljoprivrede, pre svega, govoreći o proizvodnji i distribuciji semenske robe na iransko tržište.

Postignut je dogovor o unapređenju saradnje između srpskih poljoprivrednih fakulteta i Instituta za zaštitu bilja iz Teherana, kao i o plasmanu poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na veliko i zahtevno iransko tržište.

Srbija na tržište Irana može da plasira sve vrste žitarica, voća, povrća, a Iran je izrazio potrebu za uvozom goveđeg i pilećeg mesa iz naše zemlje, što predstavlja veliku šansu za naše poljoprivredne proizvođače koji se time bave, ukazao je ministar.

Takođe, na iransko tržište možemo da izvezemo praktično neograničene količine poljoprivrednih proizvoda, imajući u vidu naše prerađivačke i proizvodne kapacitete, kao i veštačko đubrivo, za koje je ta zemlja izuzetno zainteresovana, naglasio je Martinović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik